La Direcció General del Llibre, del Còmic i de la Lectura, a través de la Subdirecció General de Coordinació Bibliotecària, impulsa la celebració del Dia de les Biblioteques aquest 24 d’octubre de 2024.
Des de l’any 2019 s’incorpora a la celebració el lema ‘Aptes per a tots els públics’, que serà present en totes activitats que es posin en marxa. A més, la celebració del Dia de les Biblioteques té des d’aquest moment un fil conductor temàtic diferent cada any.
Per un futur sostenible
El lema d’enguany, “Per un futur sostenible”, pretén destacar el paper fonamental que exerceixen totes les tipologies de biblioteques (públiques, escolars, universitàries, especialitzades i nacionals/regionals) en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030.
A través de les seves col·leccions, serveis i activitats amb usuaris, les biblioteques contribueixen a construir una societat cada vegada més ben informada, més igualitària, solidària i justa, plenament conscient de la necessitat de portar un mode de vida sostenible com a compromís amb les generacions futures.
Més enllà dels ODS relacionats amb la Cultura i el Coneixement als quals clarament contribueixen les biblioteques, aquestes institucions fomenten: l’educació de qualitat, la igualtat de gènere, la consolidació d’institucions més democràtiques, la difusió d’informació veraç, la reducció de la pobresa, la cura del medi ambient…
En tot allò relacionat amb aquesta perspectiva mediambiental, cada vegada més les biblioteques estan adoptant pràctiques sostenibles per a reduir la seva petjada ecològica, com la implementació d’edificis energèticament eficients i programes de reciclatge. A més, eduquen a les seves comunitats d’usuaris en la importància de la cura del medi ambient a través de nombrosos tallers, conferències i recursos educatius. Aquest treball dona suport a les iniciatives europees i nacionals per una economia més verda i sostenible, com el Pacte Verd Europeu i l’Estratègia Espanyola d’Economia Circular.
Com a institucions democràtiques, les biblioteques són espais accessibles oberts a la participació de la ciutadania, que cerca en elles un lloc de trobada, d’intercanvi d’opinions i coneixement, de posada en marxa de noves idees i projectes, i són especialment rellevants en zones rurals i/o poc poblades.
Igualment, les biblioteques contribueixen a la reducció de la bretxa digital, proporcionant accés a les noves tecnologies i formació en competències digitals per a persones de totes les edats i contextos, en línia amb l’Estratègia Espanya Digital 2026 i els objectius de la Dècada Digital d’Europa.
Iniciatives
-Disseny d’un cartell commemoratiu a càrrec de l’il·lustrador Nicolás Aznárez. Està disponible en les diferents llengües oficials de l’Estat espanyol (castellà, català, valencià, basc i gallec), així com en asturià, llengua occitana, asturlleonès i altoaragonés.
-Elaboració d’un vídeo commemoratiu, en línia amb el lema d’enguany, ‘Per un futur sostenible’, presentat per una personalitat del món de la cultura. Es publicarà al llarg del mes d’octubre en la pestanya ‘Vídeos’.
-Acte principal el dia 24 d’octubre a la Biblioteca de Castella-la Manxa / Biblioteca Pública de l’Estat a Toledo.
Xarxes SocialsLes etiquetes que usarem seran: #*DíaDeLasBibliotecas, #*DíaDeLasBibliotecas2024 i #*PorUnFuturoSostenible.
Etiquetes en català: #DiaDeLesBiblioteques, #Per un futur sostenible
D’altra banda, des d’Eduteca IB, la biblioteca escolar digital de les Illes Balears, també ho volem celebrar i hem preparat un banner que podeu veure a la plataforma, que us convidam a conèixer i utilitzar.
Finalment, des de l’Asociación de Amigos del Libro Infantil y Juvenil ens conviden a visitar el seu web: https://www.amigosdellibro.com/ on podreu veure el díptic que han preparat.