Espai famílies

Llegim en família

Leer en Familia és un projecte de Fundalectura, Colombia, que convida als pares a llegir amb els seus fills des del seu primer dia de vida.

 

Família y lectura

 

La pàgina de lesBiblioteques Escolars de la Junta d’Andalusia ens dóna orientacions, recursos i resposta a molts dels interrogants que es fan els pares a l’hora de llegir amb els seus fills.

Llegim en Família vol ajudar els pares i mares a millorar l’èxit educatiu dels seus fills i filles.

El programa parteix de la idea de què els pares i mares podem ajudar molt els nostres fills i filles simplement adquirint o millorant l’hàbit lector de la família.

http://www.fapamallorca.org/llegimenfamilia/

Orientacions a les famílies.

La influència de la família és decisiva per a formar lectors que desenvolupen la pràctica de la lectura al llarg de la seva vida. Us presentem uns quants consells per a despertar l’hàbit lector en els vostres fills. Per posar en pràctica aquests consells cal estar convençuts, ser constants i dedicar-li un poc del nostre temps.

Idees per fer bons lectors

COMPARTIR

El plaer de la lectura s’encomana llegint plegats. Ja des de molt petits hem d’afavorir el contacte dels nins i nines amb la literatura a través d’una gran varietat de textos: contes, poemes, cançons, endevinalles… Amb la lectura compartida pot ser una de les millors formes de fer-ho. Amb relats orals o lectures en veu alta podem descobrir-los els móns imaginaris dels contes.

Cal crear un clima agradable i relaxat, prestar atenció a les possibles dificultats que es poden trobar amb algunes expressions poc familiars. Davant d’aquestes situacions es recomana buscar altres paraules més senzilles i entenedores que facilitin la interpretació.

ACOMPANYAR

El recolzament familiar és important a totes les edats. Als infants els agrada tenir algú aprop quan llegeixen. D’aquesta manera se senten més segurs. Ja quan só adolescents cal seguir estant atents a les dificultats amb què es puguin trobar. El paper de la família dins la iniciació literària dels més joves és essencial i ho seguirà sent en la seva consolidació de l’hàbit lector.

PROPOSAR, NO IMPOSAR

Hem d’evitar tractar la lectura com una obligació. Els suggeriments són mé ben rebuts que l’obligació. Hem de presentar la lectura com una manera divertida i emocionant d’ocupar el temps lliure. Evitem enfrontar la lectura amb la resta d’activitats de lleure, fins i tot la televisió i l’ordinador, cal trobar l’equilibri.

Hem d’aprendre a escoltar-los i mostrar interès pels seus gustos literaris, tot estant atents a les seves preferències i a la seva evolució com a lectors. Podem aconseguir despertar-los interès pels llibres a través de la complicitat i el suggeriment. Podem contar històries sense final, intercanviar-nos el paper de lector i el qui escolta, llegir-los pàgines de les nostres lectures… Amb els adolescents pot sser interessant utilitzar pel·lícules basades en obres literàries per a introduir-los a la lectura.

Oferim-los sempre la possibilitat de llegir en quasevol situació i per qualsevol motiu.

Bibliografia relacionada amb el tema:

  • Girbés, Koan Carles i Vicó, Josep. Guia pràctica per a fer fills lectors. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.

  • Casa, Lola i González Jesús Llegim? Pares i fills: una invitació al plaer de la lectura. Ed. Cercle de lectors, 2004

  • Portell, Joan. M’agrada Llegir. Com fer els teus fills lectors. Ed Ara llibres, 2004

L’hàbit  lector dels nostres infants

Vivir la lectura y escritura: un proyecto compartido entre familia y escuela.

La pàgina Animalec fa molta feina d’animació a la lectura. Hi tenen projectes de col·laboració entre família i escola.