Preguntes freqüents

QUÈ ÉS ABIESWEB?

Principals característiques d’AbiesWeb

AbiesWeb permet accedir al catàleg de fons de centre i gestionar-lo mitjançant la realització d’altes, préstecs, modificacions i esborrat d’exemplars.

Amb AbiesWeb podreu consultar catàlegs remots per importar els registres bibliogràfics, com la Biblioteca Nacional, REBECA, British National Bibliography, REBIUN, CSIC, Miguel Cervantes, Navarra i altres.

1. A AbiesWeb els lectors poden ser donats d’alta i gestionats segons les necessitats del centre.

2. AbiesWeb possibilita la creació de butlletins i notícies.

3. Es poden configurar les polítiques de préstecs i obtenir llistats de tots els préstecs.

4. El bibliotecari/a podrà compondre notícies amb novetats, informació de la biblioteca, o informació relacionada, que apareixerà a la pàgina del lector/a si està subscrit als butlletins de notícies.

5. La pàgina de benvinguda es pot personalitzar amb missatges informatius d’interès i recomanacions bibliogràfiques.

6. A més a més AbiesWeb ofereix una àmplia col·lecció d’estadístiques senzilles i útils per al control del funcionament de la biblioteca.

7. AbiesWeb és una aplicació multilingüe, disponible actualment en castellà, basc i català.

8. És independent de sistema operatiu en què s’utilitzi.

9. És un programa accessible via web amb qualsevol navegador.

Com puc afegir lectors o lectores?

El nostre ABIESWEB està centralitzat i no es poden afegir lectors/es manualment, sinó que simplement cal “Sincronitzar lectors” per incloure a persones noves. Aquesta opció es troba a la pestanya de lectors i només es pot fer des del perfil “Bibliotecari/a”.

Amb aquesta acció (que pot trigar diverses hores a tenir efecte), s’afegiran automàticament les persones que estiguin d’alta en el GESTIB de centre i per a les quals s’hagi fet el pas previ (des de Secretaria) de sol·licitar un compte Moodle a GESTIB / ALUMNAT / COMPTES D’USUARIS PER A ALUMNES / MOODLE (…) ABIES / SOL·LICITUD DE COMPTES

Com promocionar alumnes d'un curs a un altre?

En editar un curs podem definir un o diversos cursos anteriors i un o diversos cursos següents. En els cursos que tenen alumnes apareix una icona . En prémer aquesta icona apareix la llista de lectors i lectores associats a aquest curs. Per a cada un dels lectors/es es mostra un desplegable amb el curs a què suposadament es promocionarà (el primer dels cursos següents definits per a aquest curs). Per a cada alumne/a se seleccionen amb “Promocionar” aquells que es vol que promocionin i després es prem el botó «D’acord». Si d’un curs es vol promocionar a un alumne/7a a un altre curs diferent a tots els seus companys/es, en el desplegable “Curs” es canvia el curs a què promocionar. Si no es vol que promocioni un alumne/a, amb no marcar “Promocionar” és suficient.

Quina és la diferència entre els descriptors del centre i altres descriptors?

Descriptors de centre, són els que s’han incorporat de les dades que es tenien d’Abies 2 i que s’estan utilitzant per classificar algun fons. Els que no s’han utilitzat en algun fons s’esborren en transvasar les dades.

Altres Descriptors, són un conjunt de descriptors consensuats per totes les comunitats, resultat d’un grup de treball i que intenten recopilar tots els descriptors necessaris en els diferents centres escolars.

Quines CDUs té abiesweb?

AbiesWeb es lliura sense cap CDU preinstal·lada. En importar en cada centre les dades d’Abies 2 s’incorporaran les CDUs que s’estiguessin utilitzant en Abies 2 a AbiesWeb.

És recomanable mirar a https://redols.caib.es/c884/tasques-bibliotecaries/http://llegirib.ieduca.caib.es/com-j2xml/biblioteques-escolars/tasques-bibliotecaries i la Margarida CDU per classificar els llibres. Per descomptat, tota la pàgina llegirib http://llegirib.ieduca.caib.es/ és aconsellable i pot ser molt útil.

Com puc veure els exemplars que hi ha d'un fons?

En el llistat que apareix a Catàleg es mostren els fons. Hi ha una icona que mostra el nombre de exemplars d’aquest fons. S’ha de prémer sobre ella per veure en un llistat els fons que es troben lliures i els prestats.

Com puc veure si un exemplar està prestat?

Si utilitzeu codis de barres en els exemplars, la forma més ràpida és des del menú de Préstecs -> Consulta préstecs.

Si no utilitzeu codis de barres, segurament voleu cercar l’exemplar pel títol. Per a això la millor opció és anar a el Catàleg, buscar per títol i ja allà mirar si l’exemplar està prestat o no.

Com puc descarregar fons bibliogràfics d’altres biblioteques escolars catalogats amb ABIESWEB?

Per poder descarregar fons bibliogràfics d’altres biblioteques escolars catalogats amb AbiesWeb cal que la configuración de la nostra biblioteca i de la de l’altre centre ho permetin.

Tal com s’explica al Manual de l’Administrador a les pàgines 13 i 14 podem habilitar el servei de consultes externes i especificar en quin àmbit deixam que ho facin (de local fins a global), així com permetre’ns o no consultar altres catàlegs i de quins àmbits.

Per poder compartir fons, la millor opció és tenir-ho com es mostra a la imatge, però cada centre té llibertat per decidir-ho.

Cal fer còpies de seguretat de la biblioteca d’ABIESWEB?

Sí, és recomanable fer còpies de seguretat de les dades de la vostra biblioteca com a mínim cada trimestre. En cas de molt d’ús de la biblioteca, convé fer-les més freqüentment. Si estau catalogant, fins i tot cada dia.

Per fer còpies de seguretat heu d’anar, amb el perfil d’Administrador, al menú EINES-EXPORTACIÓ.

Des d’aquí podem exportar tot el que tinguem al nostre abiesweb. L’exporta a un fitxer ja

comprimit en zip i li dóna per nom exportacionAbiesWeb_2.zip.

Quan cliquem damunt Començar, surt una barra de progrés

En acabar ens permet descarregar-lo al nostre ordinador, fent clic a l’enllaç Descarrega. Guardem i llestos.

Es recomana posar la data al nom de l’arxiu i guardar les tres darreres còpies de seguretat realitzades. Exemple per una còpia feta l’1 de gener de 2024: 20240101_exportacionAbiesWeb_2.zip

Podeu veure l’explicació detallada i amb imatges del procés a les pàgines 21 i 22 del Manual d’Administrador.